M贸j pierwszy w tym roku rabarbar przerobi艂am na ekspresowe ciasteczka z ciasta francuskiego. Sypn臋艂am troch臋 cynamonem, 偶eby doda膰 g艂臋bi smaku i wysz艂o mi fajne ciasteczko, idealne do kawki, smakuj膮ce s艂odko-kwa艣no.
CO POTRZEBUJEMY:
- 4 艂odygi rabarbaru
- ciasto francuskie
- cukier
- cynamon
DO DZIE艁A:
- Blaszk臋 wy艂贸偶 papierem. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.
- Rabarbar umyj i pokr贸j na kawa艂ki d艂ugo艣ci oko艂o 10 cm. Ciasto pokr贸j w paski szeroko艣ci 3 cm.
- Przygotuj 2 g艂臋bokie talerze. Wsyp na jeden cukier, a na drugi cynamon.
- Kawa艂ek rabarbaru owi艅 paskiem ciasta. Obtocz w cukrze, a potem w cynamonie. Uk艂adaj na blaszce.
- Przed w艂o偶eniem do pieca mo偶esz posypa膰 ciasteczka dodatkow膮 porcj膮 cukru. Rabarbar jest do艣膰 kwa艣ny, wi臋c ta odrobina cukru wi臋cej jest wskazana.
- Piecz oko艂o 15 minut - do zrumienienia si臋 ciasta.
- Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Brak komentarzy :
Prze艣lij komentarz