Wszyscy gotuj膮 zup臋 z bia艂ych szparag贸w, a ja uwielbiam t膮 z zielonych. Przepis wrzucam poni偶ej dla zainteresowanych. A Ty kt贸re szparagi wybierasz? Bia艂e czy zielone?
CO POTRZEBUJEMY:
- 500 g zielonych szparag贸w
- 1 du偶a cebula
- 1 du偶a 艂y偶ka mas艂a
- 500-600 ml bulionu
- 100 ml 艣mietanki 30%
- s贸l i pieprz do smaku
DO DZIE艁A:
- Cebulk臋 posiekaj i podsma偶 na ma艣le.
- Odetnij g艂贸wki szparag贸w (5 cm), od艂am zdrewnia艂e n贸偶ki i 艂odygi pokr贸j na 3cm kawa艂ki.
- Szparagi (poza g艂贸wkami) dodaj do cebulki i du艣 pod przykryciem przez oko艂o 5 minut.
- Dodaj bulion i gotuj do mi臋kko艣ci (ok10 minut).
- W mi臋dzyczasie zblanszuj g艂贸wki szparag贸w.
- Do zupy dodaj 艣mietan臋, sok z cytryny, s贸l i pieprz, a nast臋pnie zblenduj zup臋 na krem.
- Zup臋 z zielonych szparag贸w podawaj udekorowan膮 ugotowanymi na parze g艂贸wkami szparag贸w.
THERMOMIX DO DZIE艁A:
- Obierz cebulk臋, przekr贸j na 4 i w艂贸偶 do naczynia. Rozdrobnij 5 sekund/obroty 5.
- Dodaj mase艂ko i du艣 3 min/120 stopni/obroty 1.
- Odetnij g艂贸wki szparag贸w (5 cm), od艂am zdrewnia艂e n贸偶ki i 艂odygi pokr贸j na 3cm kawa艂ki.
- G艂贸wki szparag贸w prze艂o偶 do dolnej cz臋艣ci przystawki Varoma i odstaw na p贸藕niej.
- Do naczynia dodaj pokrojone szparagi i tu偶 5 minut/VAROMA/obroty 1.
- Dodaj do naczynia bulion. Na pokrywie ustaw doln膮 cz臋艣膰 przystawki VAROMA z g艂贸wkami szparag贸w. Ustaw 10 minut/VAROMA/obroty 1. Po tym czasie zdejmij przystawk臋.
- Do zupy dodaj 艣mietan臋, sok cytryny, s贸l i pieprz. Zmiksuj 1 minuta / obroty 4 i zwi臋kszaj do 8.
- Zup臋 z zielonych szparag贸w podawaj udekorowan膮 ugotowanymi na parze g艂贸wkami szparag贸w.
Brak komentarzy :
Prze艣lij komentarz