maja 13, 2022

🌿 zupa szparagowa

 


Wszyscy gotują zupę z białych szparagów, a ja uwielbiam tą z zielonych. Przepis wrzucam poniżej dla zainteresowanych. A Ty które szparagi wybierasz?  Białe czy zielone? 

CO POTRZEBUJEMY:

  • 500 g zielonych szparagów
  • 1 duża cebula
  • 1 duża łyżka masła
  • 500-600 ml bulionu
  • 100 ml śmietanki 30%
  • sól i pieprz do smaku
DO DZIEŁA:
  1. Cebulkę posiekaj i podsmaż na maśle.
  2. Odetnij główki szparagów (5 cm), odłam zdrewniałe nóżki i łodygi pokrój na 3cm kawałki.
  3. Szparagi (poza główkami) dodaj do cebulki i duś pod przykryciem przez około 5 minut.
  4. Dodaj bulion i gotuj do miękkości (ok10 minut).
  5. W międzyczasie zblanszuj główki szparagów.
  6. Do zupy dodaj śmietanę, sok z cytryny, sól i pieprz, a następnie zblenduj zupę na krem.
  7. Zupę z zielonych szparagów podawaj udekorowaną ugotowanymi na parze główkami szparagów.
THERMOMIX DO DZIEŁA:
  1. Obierz cebulkę, przekrój na 4 i włóż do naczynia. Rozdrobnij 5 sekund/obroty 5.
  2. Dodaj masełko i duś 3 min/120 stopni/obroty 1. 
  3. Odetnij główki szparagów (5 cm), odłam zdrewniałe nóżki i łodygi pokrój na 3cm kawałki.
  4. Główki szparagów przełoż do dolnej części przystawki Varoma i odstaw na później.
  5. Do naczynia dodaj pokrojone szparagi i tuż 5 minut/VAROMA/obroty 1.
  6. Dodaj do naczynia bulion. Na pokrywie ustaw dolną część przystawki VAROMA z główkami szparagów. Ustaw 10 minut/VAROMA/obroty 1. Po tym czasie zdejmij przystawkę.
  7. Do zupy dodaj śmietanę, sok cytryny, sól i pieprz. Zmiksuj 1 minuta / obroty 4 i zwiększaj do 8. 
  8. Zupę z zielonych szparagów podawaj udekorowaną ugotowanymi na parze główkami szparagów.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 🍬 Smakołyki Dominiki 🍬 , Blogger