Wszyscy gotują zupę z białych szparagów, a ja uwielbiam tą z zielonych. Przepis wrzucam poniżej dla zainteresowanych. A Ty które szparagi wybierasz? Białe czy zielone?
CO POTRZEBUJEMY:
- 500 g zielonych szparagów
- 1 duża cebula
- 1 duża łyżka masła
- 500-600 ml bulionu
- 100 ml śmietanki 30%
- sól i pieprz do smaku
DO DZIEŁA:
- Cebulkę posiekaj i podsmaż na maśle.
- Odetnij główki szparagów (5 cm), odłam zdrewniałe nóżki i łodygi pokrój na 3cm kawałki.
- Szparagi (poza główkami) dodaj do cebulki i duś pod przykryciem przez około 5 minut.
- Dodaj bulion i gotuj do miękkości (ok10 minut).
- W międzyczasie zblanszuj główki szparagów.
- Do zupy dodaj śmietanę, sok z cytryny, sól i pieprz, a następnie zblenduj zupę na krem.
- Zupę z zielonych szparagów podawaj udekorowaną ugotowanymi na parze główkami szparagów.
THERMOMIX DO DZIEŁA:
- Obierz cebulkę, przekrój na 4 i włóż do naczynia. Rozdrobnij 5 sekund/obroty 5.
- Dodaj masełko i duś 3 min/120 stopni/obroty 1.
- Odetnij główki szparagów (5 cm), odłam zdrewniałe nóżki i łodygi pokrój na 3cm kawałki.
- Główki szparagów przełoż do dolnej części przystawki Varoma i odstaw na później.
- Do naczynia dodaj pokrojone szparagi i tuż 5 minut/VAROMA/obroty 1.
- Dodaj do naczynia bulion. Na pokrywie ustaw dolną część przystawki VAROMA z główkami szparagów. Ustaw 10 minut/VAROMA/obroty 1. Po tym czasie zdejmij przystawkę.
- Do zupy dodaj śmietanę, sok cytryny, sól i pieprz. Zmiksuj 1 minuta / obroty 4 i zwiększaj do 8.
- Zupę z zielonych szparagów podawaj udekorowaną ugotowanymi na parze główkami szparagów.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz