Mój mąż kocha pierogi - najbardziej ruskie. Ale zdarza się, że przychodzi smak na mięsne. W takich sytuacjach czaruję różne farsze z warzywnymi dodatkami jak np. te z dynią czy grzybami leśnymi. Tym razem postawiłam na marchewkę, doprawioną czosnkiem i cebulką. Smakowały :) więc podaję przepis.
CO POTRZEBUJEMY:
składniki na ciasto:
- 600 g mąki pszennej
- 400 ml bardzo ciepłej wody
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
składniki na farsz:
- 1 pierś z kurczaka (nie za duża)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 2-3 marchewki
- olej do smażenia
DO DZIEŁA:
- Mąkę przesiej do miski. Wodę zagotuj i przelej do miski. Odstaw na 10 minut, aby delikatnie wystygła. Do mąki dodaj sól, a do wody olej.
- Wlewając powoli wodę do mąki zarabiaj ciasto - ręką lub łyżką jak wolisz. Następnie wyłóż ciasto na stolnicę i podsypując małą ilością mąki zagnieć. Odstaw na 15 minut, aby odpoczęło. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne.
- Cebulkę i czosnek posiekaj i podsmaż na oleju.
- Marchewkę i mięso ugotuj. Gdy wystygną - wrzuć do malaksera i zmiksuj. Na koniec dodaj podsmażoną cebulę z czosnkiem i wymieszaj.
- W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem oleju i soli.
- Wałkuj cienko ciasto, wykrawaj krążki, nakładaj farsz i zlepiaj pierożki. Gotuj kilka minut od wypłynięcia. Podawaj z łyżką śmietany lub okrasą.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz