M贸j m膮偶 kocha pierogi - najbardziej ruskie. Ale zdarza si臋, 偶e przychodzi smak na mi臋sne. W takich sytuacjach czaruj臋 r贸偶ne farsze z warzywnymi dodatkami jak np. te z dyni膮 czy grzybami le艣nymi. Tym razem postawi艂am na marchewk臋, doprawion膮 czosnkiem i cebulk膮. Smakowa艂y :) wi臋c podaj臋 przepis.
CO POTRZEBUJEMY:
sk艂adniki na ciasto:
- 600 g m膮ki pszennej
- 400 ml bardzo ciep艂ej wody
- 1 艂y偶ka oleju
- szczypta soli
sk艂adniki na farsz:
- 1 pier艣 z kurczaka (nie za du偶a)
- 1 cebula
- 2 z膮bki czosnku przeci艣ni臋te przez prask臋
- 2-3 marchewki
- olej do sma偶enia
DO DZIE艁A:
- M膮k臋 przesiej do miski. Wod臋 zagotuj i przelej do miski. Odstaw na 10 minut, aby delikatnie wystyg艂a. Do m膮ki dodaj s贸l, a do wody olej.
- Wlewaj膮c powoli wod臋 do m膮ki zarabiaj ciasto - r臋k膮 lub 艂y偶k膮 jak wolisz. Nast臋pnie wy艂贸偶 ciasto na stolnic臋 i podsypuj膮c ma艂膮 ilo艣ci膮 m膮ki zagnie膰. Odstaw na 15 minut, aby odpocz臋艂o. Ciasto powinno by膰 mi臋kkie i elastyczne.
- Cebulk臋 i czosnek posiekaj i podsma偶 na oleju.
- Marchewk臋 i mi臋so ugotuj. Gdy wystygn膮 - wrzu膰 do malaksera i zmiksuj. Na koniec dodaj podsma偶on膮 cebul臋 z czosnkiem i wymieszaj.
- W du偶ym garnku zagotuj wod臋 z dodatkiem oleju i soli.
- Wa艂kuj cienko ciasto, wykrawaj kr膮偶ki, nak艂adaj farsz i zlepiaj piero偶ki. Gotuj kilka minut od wyp艂yni臋cia. Podawaj z 艂y偶k膮 艣mietany lub okras膮.
Brak komentarzy :
Prze艣lij komentarz