czerwca 23, 2022

🥟 pierogi z mięsem i marchewką

pierogi

Mój mąż kocha pierogi - najbardziej ruskie. Ale zdarza się, że przychodzi smak na mięsne. W takich sytuacjach czaruję różne farsze z warzywnymi dodatkami jak np. te z dynią czy grzybami leśnymi. Tym razem postawiłam na marchewkę, doprawioną czosnkiem i cebulką. Smakowały :) więc podaję przepis.

CO POTRZEBUJEMY:

składniki na ciasto:

  • 600 g mąki pszennej
  • 400 ml bardzo ciepłej wody
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

składniki na farsz:

  • 1 pierś z kurczaka (nie za duża)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 2-3 marchewki
  • olej do smażenia 

DO DZIEŁA:

  1. Mąkę przesiej do miski. Wodę zagotuj i przelej do miski. Odstaw na 10 minut, aby delikatnie wystygła. Do mąki dodaj sól, a do wody olej. 
  2. Wlewając powoli wodę do mąki zarabiaj ciasto - ręką lub łyżką jak wolisz. Następnie wyłóż ciasto na stolnicę i podsypując małą ilością mąki zagnieć. Odstaw na 15 minut, aby odpoczęło. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne.
  3. Cebulkę i czosnek posiekaj i podsmaż na oleju.
  4. Marchewkę i mięso ugotuj. Gdy wystygną - wrzuć do malaksera i zmiksuj. Na koniec dodaj podsmażoną cebulę z czosnkiem i wymieszaj. 
  5. W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem oleju i soli. 
  6. Wałkuj cienko ciasto, wykrawaj krążki, nakładaj farsz i zlepiaj pierożki. Gotuj kilka minut od wypłynięcia. Podawaj z łyżką śmietany lub okrasą.
pierogi z mięsem


Brak podobnych postów

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 🍬 Smakołyki Dominiki 🍬 , Blogger