Najsmaczniejsze PLACUSZKI Z CUKINII to te podkr臋cone smakiem sk贸rki cytrynowej oraz parmezanem. Zrobi艂am je 2 tygodnie temu i teraz rodzinka mnie m臋czy co chwil臋 o powt贸rk臋. Ale nie b臋d臋 ukrywa膰, 偶e sama nie wpad艂am na ten pomys艂. Inspiracj膮 jest przepis Micha艂a @rozkoszny i serio - jest najlepszy!
Placuszki podaj臋 z 艂ososiem oraz 艂y偶k膮 kwa艣nej 艣mietany. Idealnie jest gdy masz pod r臋k膮 koperek i sypniesz od serca.
nie przed艂u偶aj膮c - CO POTRZEBUJEMY:
- 2 cukinie (raczej takie mniejsze) - ok.400g
- 1 jajko
- 100g serka mascarpone (2 czubate 艂y偶ki)
- sk贸rka z cytryny (ok.1 艂y偶eczka)
- 20g startego parmezanu
- 1 z膮bek czosnku
- 1/2 艂y偶eczki soli
- 30 g m膮ki pszennej
DO DZIE艁A:
- Cukini臋 zetrzyj na du偶ych oczkach. Zawi艅 w gaz臋 i mocno odci艣nij. To jest bardzo wa偶ny etap - bez porz膮dnego odci艣ni臋cia placki wyjd膮 rozciapane.
- Do cukinii dodaj jajko, serek mascarpone, sk贸rk臋 z cytryny, przeci艣ni臋ty czosnek, parmezan i s贸l i dok艂adnie wymieszaj. Na koniec dodaj m膮k臋, ponownie po艂膮cz mas臋 i odstaw na 10 minut.
- Sma偶 ma艂e placuszki na rozgrzanym oleju. Wyk艂adaj na papier, aby ods膮czy膰 od nadmiaru t艂uszczu. Smacznego :)
Brak komentarzy :
Prze艣lij komentarz