Opiekuj膮c si臋 RODOS-em mojej serdecznej kole偶anki Kingi nauczy艂am si臋 jednej bardzo wa偶nej rzeczy. A mianowicie - og贸rki i cukini臋 nale偶y zrywa膰 co 2 dni, bo jak si臋 zapomni to ... rosn膮 giganty. A wiem to, bo zapomnia艂am ;) i mia艂am p贸藕niej kilka kilogram贸w wielkich og贸rk贸w. Takie okazy idealnie pasuj膮 do przygotowania pikli. Wi臋c zapraszam i zach臋cam do skorzystania z przepisu.
CO POTRZEBUJEMY:
- 1,5 kg og贸rk贸w
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki octu
- 2 艂y偶eczki gorczycy
- 1 艂y偶ka soli
- 1-2 艂y偶eczki curry
DO DZIE艁A:
- Og贸rki obierz, przekr贸j na p贸艂 i wydr膮偶 nasiona, a nast臋pnie pokr贸j w s艂upki.
- W艂贸偶 do garnka, zalej octem, dodaj cukier, gorczyc臋 i s贸l i sma偶, a偶 stan膮 si臋 szkliste. Mieszaj od czasu do czasu.Na koniec dodaj curry i sma偶 jeszcze 2 minuty.
- Gor膮ce og贸rki przek艂adaj do wyparzonych s艂oik贸w. Zakr臋膰 i postaw na 艣ciereczce "do g贸ry nogami" do czasu a偶 wystygn膮. I gotowe :)
Brak komentarzy :
Prze艣lij komentarz